discus

Wiens agenda is leidend? Die van jou of die van anderen?

donderdag 21 maart 2019

Herken je dat? Heb je net je planning voor de dag rond, en je denkt "dit wordt een productief dagje", komt je manager langs met een spoedklus die voor vrijdag af moet zijn, wat een berg werk met zich meebrengt. Of soms subtieler, een collega die vraagt of je even kunt helpen, of collega's die via je overvolle mailbox nog een extra verzoekje doen. Wat doe je? Ga je op al die verzoeken in?

Als je zelf niet de regie in handen neemt van je eigen leven (en dus tijd) wordt je ingezet in andermans plannen! Is dat wat je wilt?

Regie nemen klinkt maar hoe doe je dat, als je het gevoel krijgt soms 'geleefd' te worden?  3 tips om meer controle over jouw leven/ jouw tijd te krijgen

  • Heb missie en visie:Als jij weet waar je voor staat, je met andere woorden, dat jij een duidelijke missie en bijbehorende visie met actieplannen hebt, kun je van daaruit prioriteiten stellen. Door deze prioriteiten kun je focus aanbrengen wat je wel of niet zou moeten doen. Het beschrijven en het naleven van missie doe je niet even op een woensdagmiddag. Nee, dat kost tijd, die je uiteindelijk terugverdient.
  • Je mailbox:Als iets tijd vretend is, dan is dat het wel. En wat denk je tegenwoordig van twitter, facebook en andere vormen van sociale media? Tijdvreters. Als ik, zoals nu, deze blog zit te schrijven, staat de email en twitter gewoonweg UIT. Alleen dat bliepje van de mail stoort al in het schrijven. Als ik het niet doe, ben ik een dag bezig met het schrijven van deze blog en anders een uur. Zie de tijdwinst! En hierna zie ik wel weer wie er berichten heeft, waar ik een uurtje op kan reageren. Want als je de tijdsbesteding aan het lezen en beantwoorden van mail ook niet reguleert, regeert de mailbox en je twitter-timeline jou de hele dag.
  • Zeg bewust JA of NEE:Ook wellicht een open deur, maar soms oh zo moeilijk. Allerlei belemmerende overtuigingen kunnen je zeggen dat je geen NEE mag zeggen. Waarom niet? Een heel interessant traject om in een andere blog eens bij stil te staan. Keuzes maken doe je de hele dag door. Je bewuster zijn van deze keuzes om JA of NEE te zeggen, kan je al echt meer grip op zaken geven. En, men weet waar je voor staat, het geeft jou kracht en je bent daarmee effectiever en productiever. Nou zou dat niet fijn zijn.


Succes met het experimenteren & uitwerken van deze tips en adviezen. Hulp nodig, ik geef je graag advies!
Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? iedere 2 tot 3 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je in hiernaast voor de nieuwsbrief!
Mariken van de Loo

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.