discus

Hoeveel zekerheid is nodig voor optimale prestaties? De weg naar flex-security

woensdag 11 september 2013

Hoeveel zekerheid heb jij nodig om je werk gewoon goed te doen? Door de aanhoudende crisis en de oplopende werkeloosheid blijven mensen zitten waar ze zitten en doen geen gekke dingen, bang hun baan ook kwijt te raken. Maar zijn organisaties  en medewerkers daar ook bij gebaat?

Flexibel

De term flex-security leerde ik van de week kennen bij het nieuwe programma Darwin, van BNR Nieuwsradio. Een mooi programma over hoe organisatie en medewerkers zich het beste kunnen aanpassen een de steeds snellere veranderingen. Een term die daarin voorbij kwam was flex-security, een term die we wel bezighield.

Een organisatie heeft juist nu behoefte aan vrije denkers, geen makke schapen die precies doen wat de organisatie wil en strikt binnen de lijntjes kleuren. Mede met de beweging van Het Nieuwe Werken, willen organisaties eigen verantwoordelijkheid dichter bij de medewerker brengen en laten oppakken, zodat ze nog meer hun potentie en talenten kunnen laten zien.

Echter, door de steeds sterker krimpende arbeidsmarkt, voelt menig werknemer, wellicht jij ook, zich niet geroepen om eens dwars te gaan liggen, aan te geven hoe je denkt dat het anders kan en je beter tot je recht komt. Of nog gewaagder, je baan op te zeggen.

Met Flex-security willen organisaties meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt creëren, zodat je beter tot je recht komt en je volledige potentie toepast en ontwikkeld, maar dat dit wel met hoge mate van veiligheid en zekerheid kan. Omdat dit laatste niet wordt geboden, stappen mensen niet zomaar over van baan met opnieuw een tijdelijk dienstverband dat onzekerheid met zich meebrengt.

Het effect bij mensen met een flexibel contract is dat je je steeds weer moet bewijzen. Dit heeft als voordeel dat je wordt geprikkeld om te laten zien wat je in huis hebt en dus jezelf challenged. Maar heeft als nadeel dat je vertrouwen moet winnen dat vaak lang duurt en omdat er geen zekerheid is, je al weer bezig bent met afscheid nemen in plaats van contacten verdiepen, omdat je voorbereid moet zijn op het zoeken naar een nieuwe uitdaging.

In Denemarken schijnt dit beter geregeld te zijn dan hier in Nederland. Daar vallen medewerkers niet in een economisch gat als ze geen baan hebben, waardoor ze met meer rust op de plek zitten waar ze zitten en daar dan het beste uit zichzelf kunnen halen. Hierdoor bewegen ze zich vrijer op de arbeidsmarkt wat beter is voor werknemer en werkgever. Beide profiteren immers van een goede match omdat het rendement verbetert. Maar omdat hier de angst regeert en daarmee verlamd, is de arbeidsmobiliteit onder vaste contracters momenteel erg laag.

Wat is er nodig om hier beweging in te krijgen? Persoonlijk ondernemerschap.

Of je nu werkeloos, flexcontracter of vastedienster bent, voor alle 3 geldt dat jij je eigen koers kunt én moet bepalen door ondernemer te zijn over je eigen leven. Ik geloof er in dat als je vanuit die grondhouding keuzes maakt, ze altijd de juiste zijn en dat een organisatie in zijn handjes mag knijpen met zo’n werknemer.

Natuurlijk is het belangrijk dat de werkgever ook die houding heeft en zo naar zijn menselijk kapitaal kijkt. De organisatie moet de voedingsbodem zijn voor de groei van de potentie die in mensen zit. Een contract zien we nog teveel als bewijs van vertrouwen, in plaats van een juridische overeenkomst over wederzijdse prestaties.

Hoe ga jij om met je flex-security-status? Wie laat jij hierover beslissingen nemen? Jij of de organisatie?

Vriendelijke groet

Mariken handtekening

Vond je het een interessant artikel en moeten je collega’s en vrienden het ook absoluut lezen? Deel het dan via de sociale mediaknoppen!

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.