discus

Hoeveel vrijheid heb jij eigenlijk?

woensdag 28 mei 2014

Auteur: Mariken van de Loo

Mooie woorden én verwachtingen: Het Nieuwe Werken biedt meer vrijheid om de werkzaamheden op je eigen manier in te vullen. Plaats – en tijd onafhankelijk werken helpt daarbij. Maar wat vertellen de resultaten uit onderzoeken ons? Dat het gevoel van vrijheid eerder is afgenomen dan gegroeid! Hoe kan dat?


Vrijheid

Aangetoond is dat meer zelfstandigheid bijdraagt aan een pro-actievere werkhouding en een hogere productiviteit. Organisaties hebben daar baat bij! Niet alleen omdat er meer werk verzet werd, ook omdat er meer ruimte bleek voor innovatie. Echter: uit onderzoek van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2013, uitgevoerd door TNO en het CBS, blijkt dat de zelfstandigheid en vrijheid van medewerkers juist is afgenomen!

Nader onderzoek geeft een genuanceerder beeld. De toe- of  afname van het gevoel van vrijheid en zelfstandigheid blijkt behoorlijk branche-afhankelijk te zijn. Zo steeg de zelfstandigheid onder andere in de bouwsector. Dit feit kan mede verklaard worden door de sterke afname van werknemers in de bouw door de economische malaise die deze sector hard getroffen heeft en zodoende immers meer ruimte voor de overgebleven collega’s biedt. In de financiële sector steeg de vrijheid, die de - vooral- hoogopgeleiden in deze sector ervaren.

Bij wie neemt het gevoel van zelfstandigheid en vrijheid af? Vooral bij medewerkers die nog maar kort in dienst zijn van hun werkgever hebben last van minder gepercipieerde vrijheid. Dit heeft vooral te maken met het grotere aantal flexibele collega’s die in deze bedrijven inmiddels werkzaam zijn. En hoe groter de flexibele schil, hoe minder vrijheid ervaren wordt. Vanuit de flexibelere arbeidsrelatie zijn de werkzaamheden meestal minder vrij te regelen dan bij medewerkers met een vast contract en vaste werkplek. Natuurlijk is een en ander afhankelijk van de soort werkzaamheden die verricht worden. Ook speelt de aard van de contractuele afspraken een rol: heb je een interim-status, werk je op projectbasis, of heb je een tijdelijk contract.

Wat levert zelfstandigheid en vrijheid op? Uit eerder onderzoek van TNO blijkt dat werknemers die zelf kunnen beslissen hoe en wanneer zij hun werkzaamheden uitvoeren minder vaak burn-outklachten hebben dan werknemers die deze vrijheid niet hebben. Daarnaast draagt zelfstandigheid bij aan de innovatiekracht van organisaties. Omdat steeds meer organisaties met grotere flexibele schillen gaan werken, is het belangrijk dat men goed nadenkt hoe met de vrijheden van deze flexibele medewerkers om te gaan. Ik snap het dilemma: aan de ene kant hebben tijdelijke krachten heldere en strikte instructies nodig, om als bedrijf goed te kunnen sturen. Aan de andere kant kost deze striktheid vrijheid. En juist professionals zijn vaak prima in staat om met die vrijheden om te gaan en gevraagde kwaliteit te leveren. Zij worden juist beperkt door de controle.

Wat kun je als medewerker nu doen? Wanneer je te weinig zelfstandigheid ervaart in je werk, kan het effectief zijn om het heft in eigen hand te nemen. Vanuit een pro-actieve opstelling overleggen over benodigde vrijheden helpt daarbij. Je kunt daarbij adequaat inspelen op behoeften en ontwikkelingen in de organisatie; immers regelmatig veranderen taken  en verantwoordelijkheden waardoor een gezamenlijke revisie plausibel wordt. De meeste organisaties vinden pro-actieve medewerkers prettig, al weten ze er anderzijds ook niet altijd raad mee.

Wat kunnen organisaties doen om meer zelfstandigheid en vrijheid te bieden? Juíst Het Nieuwe Werken, waarbinnen vrijheid en eigen verantwoordelijkheid het fundament vormen, biedt óók de flexibele medewerkers (in de flexibele schil) kansen om meer vrijheid te ervaren. Onthoudt dat bewezen is dat hoe méér flexibiliteit en vrijheid organisaties bieden, hoe productiever medewerkers worden. Die regel geldt dus óók voor de flexibele schil.

Nu de vraag aan jou:

Hoeveel vrijheid en zelfstandigheid ervaar jij in je functie? Merk je dat die de laatste jaren is toe- of juist is afgenomen? Heb je een idee wat daar de redenen van zijn? Ik verneem graag jullie verhalen daarover. Met krachtige interventies help ik organisaties om mensen in te laten groeien en hun toegevoegde waarde verzilveren, waardoor ze duurzaam inzetbaar zijn voor de organisatie.

Met ondernemende groet,

handtekening blauw

Mariken van de Loo

WAS DIT ARTIKEL WAARDEVOL EN INSPIREREND?

Elke 2 weken kun jij inspirerende artikelen rechtstreeks in je inbox ontvangen. Schrijf je rechtsboven in en ontvang het gratis ebook ‘In 3 stappen je toegevoegde waarde verzilveren’.

DEEL DEZE INSPIRERENDE INFORMATIE MET ANDEREN!

Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief, blog of website? Je mag dit artikel geheel of gedeeltelijk overnemen, maar houdt rekening met copyright. Vermeld bij je publicatie “door Mariken van de Loo, L’eau’Z. Ga naar www.leauz.nl en download ‘In 3 stappen je toegevoegde waarde verzilveren’ en krijg iedere 2 weken een blogartikel.”

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.