discus

Hoe goed is jouw batterij opgeladen?

woensdag 3 september 2014

Auteur: Mariken van de Loo


En, hoe was jouw vakantie? Het weer liet behoorlijk te wensen over, maar dat hoeft niet te betekenen dat je niet bent “bijgetankt” of heb je stiekem je mail bijgewerkt tijdens de vakantie?

Batterij

Er zijn zelfs bedrijven die geld beloven, als je als medewerker je mail niet opent. Met Het Nieuwe Werken en de technologische middelen die ons ter beschikking staan én WiFi op het vakantieadres, wordt het je als werknemer wel erg gemakkelijk gemaakt ook bereikbaar te zijn en door te werken, in plaats van te genieten van je rust.

Hoe deden we dat vroeger toch? Toen was je gewoon NIET bereikbaar en was de scheidslijn tussen werk en privé veel duidelijker. Ik wil niet beweren dat vroeger alles beter was, het vraagt er alleen wel om alert te zijn dat je als mens genoeg bijtankt om weer opgeladen aan het najaars-seizoen te kunnen beginnen.

Opladen is van cruciaal belang om goed te presteren, dat tandje bij te zetten en creatief te zijn. Maar hoe laad je nu eigenlijk precies op? Opladen doe je op verschillende manieren.

Stephen Covey beschrijft in zijn boek the 8th habit (klik aan voor meer informatie) 4 ‘intelligenties’ die allemaal energie genereren:

  1. Je fysieke intelligentie (FQ): hoe intelligent ga je om met je fysieke gesteldheid? Je kunt deze vergroten door voldoende rust en slaap (zowel in kwaliteit en kwantiteit) te nemen, genoeg fysiek in en ontspannen tijdens de vakantie. Heb je tijdens de vakantie alle buffetten leeggegeten, of juist eens wat gezonder gedaan? Merk je dat je door een ander ritme de opgebouwde stress een beetje kwijtraakt?
  2. Je intellectuele intelligentie (IQ), ofwel je denkvermogen en denkpatronen en je intellectuele groei. Heb je jezelf weten te resetten, zodat je oude denkpatronen hebt doorbroken, waardoor er ruimte is voor nieuwe patronen? Heb je je ook verrijkt met nieuwe culturen, invalshoeken waardoor je anders/ fris naar zaken kunt kijken?
  3. Je (sociaal-)emotionele Intelligentie (EQ): deze intelligentie onderzoekt in ‘sociaal vaardig’ je bent. Heb je tijdens vakantie nieuwe mensen ontmoet en hoe verliep dat contact? Nam je zelf het initiatief of deden anderen dat? Heb je daarin eens patronen doorbroken die je in je werk kunt toepassen? Of heb je wat verwaterde contacten eens aangehaald? Het kan ook zijn dat je eens bent gaan analyseren hoe je in relaties staat. Maar ook: heb je iets op je intuïtie gedaan en kun je daar meer op vertrouwen of durf je naar je gevoel te luisteren naast je ratio (IQ). Hoe empatisch sta jij in relatie met anderen en waarom verschilt dat soms van persoon tot persoon?
  4. Je spirituele intelligentie (SQ): Hoe goed onderzoek je jouw normen en waarden en de naleving daarvan? Heb je in de vakantie eens de tijd genomen om na te denken over 10/20 jaar later, wat je wensen en dromen zijn en hoe ver je bent in het bereiken ervan. Spiritueel kun je ook opladen door te schijven of te lezen

Om weer fris en fruitig aan de start van het najaars-seizoen te staan, is het raadzaam dat de batterij op alle 4 de ‘intelligenties’ is aangevuld. Nu hoor ik je bijna zeggen: “Had me dat voor de vakantie even verteld, dan had ik er meer uitgehaald”. Maar dan zou de vakantie weer een periode zijn geweest waar je de lat hoog had gelegd voor jezelf. Het is voldoende om bij jezelf eens na te gaan wat je, vaak onbewust, aan energie hebt bijgetankt.

Uiteraard kan het natuurlijk ook zo zijn, dat je concludeert dat je bent doorgehold met je druk maken om je werk, e-mails checken, al weer met je gedachten bij NA de vakantie zijn, in plaats van in het moment. Dan vrees ik dat je kansen hebt laten liggen om de batterij goed op te laden.

Maar niet getreurd. Je hoeft er geen vakantie voor te nemen om je batterij op te laden en aan je ‘intelligenties’ te werken. Iedere dag een bewust momentje stil staan om de check te doen, is al voldoende om je er meer bewust van te worden.

Werken is topsport bedrijven, zeker als je je werk goed wilt doen. Daarvoor heb je nu eenmaal voldoende energie nodig. Tank dus voldoende bij, op regelmatige basis.

Nu mijn vraag aan jou:

Hoe goed is jouw batterij gevuld en hoe zorg je daarvoor?

Met krachtige interventies help ik organisaties om te innoveren en zodoende mensen te laten groeien en hun toegevoegde waarde te verzilveren, waardoor ze duurzaam inzetbaar zijn voor hun organisatie.


Met ondernemende groet,

Mariken handtekening

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.