discus

Hoe duurzaam inzetbaar ben jij?

donderdag 1 mei 2014

Auteur: Mariken van de Loo

Verbaas jij ook wel eens over de snelheid van de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt? Denk bijvoorbeeld eens aan al die beroepen die een aantal jaren geleden nog heel normaal waren, en nu niet eens meer bestaan! Cutting out the middleman, wordt deze trend ook wel genoemd. Is dat nu een bedreiging of biedt het juist nieuwe kansen? En wat doet dat met jouw duurzame inzetbaarheid?

Cuttingoutthemiddleman_

Laatst kreeg ik van Menno Lanting via Twitter dit lijstje doorgestuurd. Het maakt zichtbaar dat de wereld hard aan het veranderen is en sommige beroepen over zo’n twintig jaar helemaal verdwenen zullen zijn:

Mennolanting Beroepenmet dank aan Menno Lanting (@Mlanting)

De banen die zullen gaan verdwijnen de komende jaren maken plaats voor nieuwe. De trend ‘cutting out the middleman’ gaat ten koste van met name dienstverleners waarvan de handelingen worden gedigitaliseerd. Banen waarbij vooral denkwerk en creatie nodig is, zullen explosief gaan groeien. Betekent dit nu dat velen de toekomst moeten vrezen of kan duurzame inzetbaarheid hier een handje helpen?

Wat is duurzame inzetbaarheid eigenlijk? Naar mijn idee omvat dat dat medewerkers ook op de lange termijn inzetbaar blijven, ongeachte de leeftijd, doordat ze zelfregie krijgen over eigenaarschap, verantwoordelijkheid en ondernemerschap. Organisaties dienen daartoe een werkklimaat te scheppen waarin vertrouwen en de mogelijkheid voor eigen initiatief structureel ruimte krijgt. En dat in een kader waarin inspirerend leiding wordt gegeven.

Van waarde naar toegevoegde waarde: een transitieproces

Om op die ontwikkeling voorbereid te zijn, is het goed te weten hoe de toekomst van jouw beroep eruit ziet. Op welke wijze je jouw talenten ander kunt gaan inzetten, om je ‘houdbaarheid’ te verlengen. Daarvoor ga je mee in de transitie van waarde naar toegevoegde waarde.

Van waarde naar toegevoegde waarde, hoe doe je dat?

  • Stap 1: Iedereen bezit over bepaalde kennis en vaardigheden waarmee jij voor de organisatie een interessante werknemer bent. De werkgever kent waarde toe aan jouw inzet. Wanneer jij die kennis, en vooral de manier waarop je samenwerkt en communiceert, optimaal toepast, heeft de organisatie profijt van jou.
  • Stap 2: Jouw waarde wordt toegevoegd aan die van de anderen en daarmee wordt de samenwerking voor de organisatie waardevol. Naast jouw persoonlijke groei, groeit óók de organisatie door de inzet van jouw kwaliteiten en talenten. Als professional ben je nu bezig met de transitie van waarde naar tóegevoegde waarde.
  • Stap 3: De waarde is geen constante factor waardoor jouw toegevoegde waarde fluctueert. Om blijvend van waarde te zijn, is het erg belangrijk dat je blijft leren! Je wilt immers duurzaam inzetbaar zijn.

Gezonde duurzame inzetbaarheid met de schijf van vijf

Het platform duurzameinzetbaarheid.nl van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in samenwerking met 100 bedrijven de 5 succesfactoren geformuleerd, waarbij duurzame inzetbaarheid optimaal rendeert. Het is een toegankelijk model gebouwd op bekende pijlers (bron duurzameinzetbaarheid.nl):

  1. Betrokkenheid: medewerkers hebben ruimte én verantwoordelijkheid nodig om als professional toegevoegde waarde te kunnen leveren aan de organisatie. Hoe groter de handelingsruimte, hoe groter de betrokkenheid zal zijn. En hoe beter de prestaties, is hun conclusie. Het helpt niet om medewerkers in de spreekwoordelijke hokjes te plaatsen, maar om hen op díe plekken te laten werken, waar ze de meeste waarde toevoegen. Belangrijk ook om die waardetoevoeging te concretiseren, zodat medewerkers ook zien wat ze bijdragen.
  2. Gezondheid: een gezond lichaam is de basis voor het leveren van goede prestaties. Ieder mens is daar natuurlijk zelf verantwoordelijk voor, maar ook de organisatie heeft een belang bij gezonde medewerkers. Daarom is het faciliteren van gezonde voeding en het faciliteren in bewegen mede een werkgeverstaak geworden. We zien dit vaak mooi verpakt in verzuim- en gezondheidsmanagement.
  3. Ontwikkeling: hoe meer medewerkers de kans krijgen zich te ontwikkelen in hun professie en in hun rol, des te flexibeler en aantrekkelijker ze zijn voor de werkgevers. Met breed inzetbaar personeel kunnen bedrijven immers sneller reageren op marktontwikkelingen. Wat je nu vaker ziet, is de opkomst van interne ‘uitzendbureaus’ waardoor medewerkers kennis en ervaring in andere delen van de organisatie op kunnen doen. Leeftijd gaat er steeds minder toe doen: jong én oud(er) dienen op de hoogte te zijn van de laatste kennis en ontwikkelingen.
  4. Organisatie: De omgeving waarin mensen werken, speelt een cruciale rol bij duurzame inzetbaarheid. En leidinggevenden hebben daarbij een belangrijk rol in het ondersteunen van hun medewerkers. Medewerkers zijn immers je belangrijkste ‘asset’, en geen sluitpost. De principes rondom Het Nieuwe Werken bieden veel mogelijkheden om zaken op persoonlijk niveau af te stemmen en in te richten.
  5. APK: Zoals de auto ieder jaar een onderhoudsbeurt nodig heeft en een check op de vitale onderdelen, zo werkt dat ook met duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Waar gaat de organisatie heen en wat kan de medewerker? Waar kun je elkaar vinden en wat is nodig om op dat snijvlak te komen?

Investeren in duurzame inzetbaarheid levert bewezen minder verzuim op, een hogere betrokkenheid en productiviteit én blijere medewerkers. Het vraagt natuurlijk wel een investering van de medewerker zelf. De oude bekende (reclame) slogan “een slimme jongen/meid, is op zijn/haar toekomst voorbereid” is daarom weer zeer actueel.

Nu de vraag aan jou:

Hoe duurzaam inzetbaar ben jij en hoe gaat jouw organisatie met dit onderwerp om? Ik hoor graag jullie mooie inspirerende voorbeelden. Met krachtige interventies help ik organisaties om mensen in te laten groeien en hun toegevoegde waarde verzilveren, waardoor ze duurzaam inzetbaar zijn voor de organisatie.

Met ondernemende groet,

Mariken handtekening

Mariken van de Loo

WAS DIT ARTIKEL WAARDEVOL EN INSPIREREND?

Elke 2 weken kun jij inspirerende artikelen rechtstreeks in je inbox ontvangen. Schrijf je rechtsboven in en ontvang het gratis ebook ‘In 3 stappen je toegevoegde waarde verzilveren’.

DEEL DEZE INSPIRERENDE INFORMATIE MET ANDEREN!

Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief, blog of website? Je mag dit artikel geheel of gedeeltelijk overnemen, maar houdt alsjeblieft rekening met copyright. Vermeld bij je publicatie “door Mariken van de Loo, L’eau’Z. Ga naar www.leauz.nl en download ‘In 3 stappen je toegevoegde waarde verzilveren’ en krijg iedere 2 weken een blogartikel.”

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.