discus

Het heft in eigen handen nemen: hoe verlaat je de veilige haven?

donderdag 21 maart 2019

De economie kwakkelt maar door. Het lijken echt de 7 magere jaren te worden. Dachten we er steeds met een kleine crisis van af te zijn, staat de volgende al weer op de stoep. Heet het niet de huizenmarktcrisis, dan is het de bankencrisis, of de eurocrisis of economische crisis. Welke crisis dan ook, de onzekerheid is groter dan ooit. De werkeloosheidscijfers doen weer denken aan de jaren tachtig en dat wat ooit veilige havens leken, zijn dat niet meer. Wachten op betere tijden heb ik dan ook wel een beetje opgegeven, want dat is wachten tot er ergens iets gaat gebeuren. En dat is wel heel veel vaagheid. Je zult het heft dus in eigen handen moeten nemen. Maar hoe?

Een contradictie

Dat klinkt natuurlijk heel mooi: heft in eigen handen nemen, maar de drijfveer zekerheid viert deze tijd hoogtij en zekerheid en heft in eigen handen nemen in 1 zin, lijkt toch een beetje een contradictie.

Veilige haven zoeken

Wat er eigenlijk gebeurt is dat door alle onzekerheid, zekerheid zoekt; een veilige haven. Een natuurlijke reactie bij een dreigende ramp of grote verandering is houden wat er behouden kan worden. Kijk maar bij extreem natuurgeweld. Mensen proberen hun auto te redden van een modderstroom, maar vergeten daarbij dat hun eigen leven op het spel staat. Maar denk ook aan grote bedrijven zoals Kodak. Die zagen de verandering van digitale fotografie wel komen, maar hielden vast aan hun overtuiging dat mensen fysieke foto’s wilde hebben. Dit is de ondergang van Kodak geweest.

Soms sta je voor een verdrongen feit

En nu zijn dit twee extreme voorbeelden, maar op kleinere schaal, in jouw leven, geldt dit ook. En omdat de dagelijkse dingen hun beloop hebben, ben je niet alert op sluimerende veranderingen. Bijvoorbeeld dat het al een tijdje niet zo goed gaat met je bedrijf, krijg je wel mee als informatie, maar je wuift het steeds weg als, ‘het zal wel goed komen’ tot er ineens aangekondigd wordt dat er ontslagen gaan vallen en jij de klos bent. Als je dan ineens na moet gaan denken over ‘En nu?’ kost het veel tijd alvorens je deze enorme klap te boven bent en om kunt zetten in nieuwe kansen.

Hoe zorg je dat je het heft zelf in handen houdt?

Een van de belangrijkste dingen daarbij is te zorgen dat je jezelf niet continu in die veilige haven houdt en een schijnwerkelijkheid creëert die er niet is.  Ik noem die veilige haven ook wel comfortzone. Heerlijk om in te vertoeven, niets mis mee, zolang je maar weet dat je jezelf daar in hebt gesitueerd. Maar alleen maar daar verblijven is:

  • ten eerste niet bevredigend: denk maar aan een allinclusive… leuk voor 1 of 2 dagen, maar dan begint het wel te vervelen
  • niet uitdagend: het wordt vaak een herhaling van zetten; het inzetten van steeds dezelfde kwaliteiten in plaats van nieuwe dingen leren en meer uit jezelf halen
  • houd je niet alert: veranderingen vinden plaats buiten de veilige haven, waar je geen oog voor hebt.

Kortom, wil je het heft in eigen handen nemen, dan zal je uit je comfortzone moeten komen. En dat vraagt lef. Er zijn 7 manieren om uit je comfortzone te komen en meer lef te tonen:

  1. Besef dat het echte genieten en het behalen van succes elders gebeurt. De comfortzone doet zich voor als walhalla, maar is het niet
  2. Lef moet je zien als het nemen van kleine stapjes. Het hoeft niet direct rigoureus.
  3. Lef en zelfvertrouwen komt te voet, gaat te paard, dus ben niet bang terug te vallen na een mislukte poging
  4. Durf de verandering aan te gaan voor 100%, ook al ga je fouten maken
  5. Belemmerende overtuigingen moet je over boord gooien zoals; als ik nee zeg, vinden ze me niet meer aardig of als ik mijn mening verkondig, krijg ik geen promotie.
  6. Lef is jezelf zijn zonder sociaal wenselijke regels en normen
  7. Lef is je eigen aannames tackelen

In de komende weken zal ik verschillende van deze manieren verder onder de loep nemen in mijn artikelen.

Wat is voor jou de belangrijkste manier om meer lef te tonen en uit je comfortzone te komen?

Vriendelijke groet

Mariken handtekening

L'eau'Z helpt leidinggevenden en medewerkers persoonlijk ondernemer te worden door hun toegevoegde waarde te laten verzilveren, waardoor een pro-actievere organisatie ontstaat.

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? Iedere 2 weken komen ze automatisch mee in het eZine ‘Kompas-sie’. Dus schrijf je hiernaast in voor de eZine en krijg het e-book ‘In 3 stappen je toegevoegde waarde verzilveren’ cadeau!

Is dit artikel interessant voor anderen? Deel dan dit artikel met je collega’s en vrienden!

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.