discus

Ga jij voor zekerheid of eigen koers? 5 keuzetips

woensdag 22 januari 2014

Je zegt vast: “ik vaar mijn eigen koers!” We wensen immers allemaal een leven te leiden waarin we ons hart volledig volgen. Ik sprak echter de afgelopen weken veel leidinggevenden en professionals over hun wensen voor dit nieuwe jaar 2014 waarbij zij aangaven eigenlijk best met dit dilemma te worstelen… kies ik voor een nieuwe koers met onzekerheden of blijf ik doen wat ik deed?

eigenkoers

Wanneer je áchter het sociaal wenselijke gedrag kijkt en doorvraagt, is het antwoord minder evident. Dan kiezen de meesten namelijk voor het behoud van zekerheden. Hoe kan dat?

Ik heb ook voor dit dilemma gestaan: Kies ik voor zekerheid, waarbij de werkzaamheden niet de voldoening geven die ik nodig heb, of kies ik voor een nieuwe start? Ik liet de zekerheden voor wat ze waren en zegde mijn baan als trainer/coach bij een groot bureau op en startte mijn eigen bedrijf. Collega’s en vrienden verklaarden me voor gek: je baan opgeven, midden in de crisis?! Deze reacties hebben me best even doen twijfelen: was ik nu echt zo onwetend? Waarom begreep men mijn keuze niet?

Waarom zijn we zo’n fan van zekerheden? Eén van de grote drijfveren van de mens is angst. Dat zit als het ware in onze DNA. Soms erg nuttig: het waarschuwt je en behoed je voor nare ervaringen. Maar het gevoel van angst is helaas niet altijd rationeel en kan ook een verkeerde raadgever zijn. Wanneer we bijvoorbeeld massaal negatief blijven denken over de economie, wat overigens gezien de voortdurende crisis best begrijpelijk is, bewegen we te weinig. Denken we niet in kansen maar in problemen. En dan maken we soms verkeerde keuzes.

Een schot in eigen doel was de vraag die velen mij toen stelden: waarom ruil je zekerheden in voor onzekerheden? Dat is een negatief ingestoken vraag, ingegeven door eigen angsten. Want als je de vraag omdraait: “waarom ruil je beklemming om voor meer vrijheid?”, krijgt de vraag ineens een hele andere lading! Dan gaat het over het positieve effect van de verandering. Maar die vragen kreeg ik niet!

We willen graag bevestiging van ons gelijk! Ondanks de goede bedoelingen van mijn “raadgevers” destijds, heb ik de stap toch gewaagd. En ondanks het harde werken, ben ik er nog steeds erg blij om. Ik leer, ervaar en geniet. En dat er minder zekerheden zijn, neem ik voor lief! De vele vragen die ik in die tijd op me afgevuurd kreeg, hadden trouwens wel een positief bijeffect: ik moest met steekhoudende argumenten komen om het tegendeel te bewijzen. En daardoor werd ik nog meer overtuigd van het belang van mijn carrièreswitch.

Jaloezie als drijfveer? Door mijn keuze als ondoordacht af te doen, verantwoordde deze mensen eigenlijk de “eigen keuze” voor behoud van hun zekerheden. En misschien was men ook wel een beetje jaloers op het feit dat ik wèl overwoog de stap te zetten…

Ik geef je graag 5 tips om betere keuzes te kunnen maken:

  1. Wees eerlijk en luister naar je eigen stem. Maak je eigen keuzes. Kies datgene wat goed is voor jouzelf, ook al is dat misschien tegen de stroom in.
  2. Soms zijn er hele goede redenen om geen risico te nemen. Wees echter kritisch naar jezelf: zijn het eigenlijk stiekem geen smoesjes?
  3. Zet alle voor- en nadelen van de keuzes op een rijtje. Daarmee help je jezelf om argumenten inzichtelijker te maken. Naast de rationele, zijn ook de emotionele argumenten van groot belang! Benoem dus ook de gevoelens die de keuzes jou geven.
  4. Sta jaloezie gewoon toe, want ook jaloezie is een emotionele raadgever. Het wil je wat zeggen, luister daarnaar.
  5. Noteer welke angsten je keuzes beïnvloeden. Eenmaal op papier vastgelegd kun je deze angsten rationaliseren: zijn ze reëel? Zijn ze belangrijk?

Nu mijn vraag aan jou:

Wat kies jij? Kies jij voor je eigen richting of blijf je “veilig” waar je bent? Ben je wel eens jaloers op anderen die wèl een andere keuze durven te maken? Misschien heb je een goede tip die je graag wilt delen? Ik zie ze graag tegemoet! Ik help met krachtige interventies leidinggevenden en professionals oprechte keuzes te maken. Zij bewandelen daarmee wegen die bij ze passen! Daar worden zij niet alleen gelukkiger van, zij verzilveren ook hun toegevoegde waarde voor bedrijf of maatschappij!

Met ondernemende groet,

handtekening blauw

Is dit artikel interessant voor anderen? Deel dan dit artikel met je collega’s en vrienden door het via de sociale mediaknoppen te delen.

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.