discus

Durf jij rechtsaf te slaan als iedereen linksaf gaat?

donderdag 21 maart 2019

Gisteren was ik bij het event The Next Entrepreneur 2012, een event georganiseerd door MKB Nederland en de Rabobank. Zij zijn op zoek naar de NEXT entrepreneur. En waarom? Omdat nieuwe ondernemers díe doelen na streven waar anderen alleen van dromen, en dus het lef hebben zelf koers te zetten, maar vooral hun eigen pad te volgen.

Hoe koersvast ben jij?

Weet jij wat je doel is, en weet jij hoe de top van de berg er uit ziet of heb je überhaupt geen idee? En al weet je het wel, houd je altijd focus? Kies jij gebaande paden of kies jij andere wegen naar Rome? Durf jij anders te zijn dan anderen?

Rebels

Ik werd gisteren enorm getriggerd door een aantal sprekers, maar Martijn Aslander sprong er met kop en schouders boven uit. Ik had werkelijk nog nooit van hem gehoord en ik volgde zijn workshop, omdat eigenlijk een andere vol zat, dus was in die zaal beland.  Maar nadat ik dacht “waar gaat dit verhaal in vredesnaam heen?” en ik mijn vooroordelen ter nauwer nood kon parkeren, werd ik enorm gegrepen door zijn verhaal. Voor mij stond een man met ontzettend veel lef. Vroeger zou je hem rebels en lastig hebben betiteld, maar tegenwoordig een lefgozer. Martijn durft er namelijk voor uit te komen om te zeggen wat hij echt niet wil, én te zeggen wat juist wel. Keuzes maken en er voor durven gaan omdat hij er in geloofd, is zijn succesfactor. Rechts af slaan als iedereen recht door gaat of links af wil.

Obstakels

Er zijn genoeg mensen die best dit rebelse gedrag in zich hebben, maar het niet durven te uiten. Want zeg nu zelf, als je in Nederland je kop boven het maaiveld steekt, omdat je een andere mening hebt dan gangbaar, gaat al snel je kop er af. Velen hebben het dus best links en rechts geprobeerd, maar zijn van de koude kermis thuis gekomen. Een negatieve ervaring in anders willen zijn, heeft geleid tot de conclusie “zo niet meer”.

Stay in line

Voorbeelden als Martijn Aslander hebben echter bewezen, dat als je geloofd in jouw principes en je visie, je de daad bij het woord voegt én consequent je koers blijft behouden, je ongelofelijke prestaties kunt neerzetten. Ook Klaas Korte, eigenaar van Kaartje2Go, had zo’n dergelijk verhaal. Door al het succes, kwamen er allerlei verleidelijke aanbiedingen op hen af, waarvan niemand begreep waarom ze die kansen niet pakten. Maar door op het pad te blijven waarin ze zelf geloofden, hebben ze het succes wat ze nu hebben.

En waarom doe jij dat dan niet?

Angst. Angst voor het onbekende, maar ik denk nog veel meer, bang voor wat de gevestigde orde vindt van dit rebelse gedrag of ‘saaie koers’. Alvorens je gezien wordt als waardevol omdát je anders hebt gehandeld, moet je heel sterk geloof hebben in dat dingen anders kunnen en mogen. Deze mensen durven naar zichzelf te kijken en weten waar hun normen en waarden op gebaseerd zijn en wat hun drijvende kracht is. Zij hebben geen anderen nodig ter bevestiging. Hoe moeilijk het soms ook is, dat er veel kritiek komt, ze laten zich er niet door afleiden.

Mark Zuckerberg

Maar hoe dacht je bijvoorbeeld dat Mark Zuckerberg zijn Facebook heeft gecreëerd? Door er steeds in te blijven geloven, ondanks dat iedereen hem dwars zat op de weg naar zijn einddoel. In deze trailer zie je zijn gevecht naar zijn droom

 

Hoe koersvast ben jij in je doelen?  Hoe pak jij dat aan?           Inspireer anderen met je verhaal en deel het hieronder.

Wil jij weten op welk kompas jij drijft? L’eau’Z helpt je daar graag bij!

Groet Mariken

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? iedere 3 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je hiernaast in voor de nieuwsbrief en krijg het e-magazine EAU cadeau!

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.