discus

Ben jij ook een bondscoach?

woensdag 11 juni 2014

Auteur: Mariken van de Loo

Met de eerste Nederlandse WK-wedstrijd al bijna voor de deur, worden alle 16 miljoen bondscoaches weer wakker geschud. Want immers iederéén heeft wel een mening over de aanpak van Louis van Gaal! De beste coaches zitten thuis op de bank, wordt wel eens gekscherend gezegd. Maar hoe goed ben jij eigenlijk als bondscoach?

Niet de Nederlandse economie of het verre Irak bepalen deze dagen het wereldtoneel, maar het WK voetbal. Alle Nederlanders hebben een mening over “onze” kansen en over de route die de bondscoach zou moeten volgen. En straks wordt hij vereerd of verguist: Louis van Gaal. Ook al wordt hij er goed voor betaald, zijn bonus bestaat uit de keiharde publieke  opinie.

De bondscoach is niet zomaar een coach. Een business- of persoonlijke coach staat aan de spreekwoordelijke zijlijn, de bondscoach staat je er letterlijk middenin. De hele wereld kijkt mee en alle resultaten komen op zijn conto, positief of negatief.

Ook lastig voor de bondscoach is dat het winnen of verliezen van een wedstrijd recht evenredig is aan zijn coach-kwaliteiten. Zelfs in het bedrijfsleven is men coulanter en worden de coachkwaliteiten zelden gemeten in het aantal binnengehaalde contracten. Ook bij regeringen kan men zich (in bepaalde mate) blunders en mislukte deals veroorloven om het daarna toch nog goed te doen in publieke opinie.

Nóg een verschil tussen ‘gewone’ coaches en de bondscoach: de coachees! De bondscoach staat aan het hoofd van de beste voetbalspelers van het land. Deze staan meestal niet bekend om hun passieve en volgzame karakter. Ze lijden allemaal wel aan een soort van sterallures. Daarbij is het ook nog eens een gelegenheids-team. Dat vaak nog niet zo veel tijd heeft gehad om echt goed op elkaar ingespeeld te raken.

Waarschijnlijk heb je helemaal geen ambities om bondscoach te worden, maar zou je wel een stapje dichter bij de allure van een bondscoach willen komen. Welke competenties bezit een goede bondscoach dan?

  1. Leiderschapskwaliteiten. Wil je dat een team voor jou door het vuur gaat, en topprestaties neerzet en boven zichzelf uitstijgt? Dan heb je natuurlijk en authentiek charisma en overwicht nodig. Mensen moeten je willen volgen zonder dat je ze dat opdraagt.
  2. Coachhouding. Een goede coach kan mensen naar hun juiste waarde schatten én weet onbenut potentieel naar boven te krijgen. Dat vraagt om goede luister- en observatie vaardigheden. Dat vraagt dat je over je eigen eerste indruk héén kunt kijken, je mening over iemand kunnen bijstellen. Je hebt kennis nodig van de psychologie en sociologie: hoe bewegen mensen in groepen, hoe is de groepsdynamiek en welke spelers komen op welke plaats in dit gelegenheidsteam tot optimaal resultaat? De coach heeft als taak om de sterke punten verder te ontwikkelen en ook om oog te hebben voor de zwakke plekken in het team.
    Kortom: hij creëert sterspelers in plaats van speelballen!
  3. Analytisch. Zowel op menselijk gebied als op het intermenselijke: je hebt (bijna) goud in handen als je kunt analyseren waaróm iemand als zodanig presteert. En niet alleen de laatst gespeelde wedstrijd, maar door de gehele linie heen. Hoe zit het met de winnaarsmentaliteit, het doorzettingsvermogen, de sportiviteit en groepsgevoel?
  4. Communicatieve vaardigheden. Je kunt het nog zo goed analyseren en een fantastische visie hebben, maar als je jouw boodschap niet over de bühne krijgt, wordt het lastig.
  5. Assertief. Wil je een team verder brengen, dan is de coach helder in zijn communicatie. Hij durft stelling te nemen. Naar zijn/haar spelers, de directie, maar óók naar de buitenwereld. Hij of zij voorziet de coachees van opbouwende en realistische feedback. Hij of zij heeft trouwens ook een dikke olifantenhuid want de buitenwereld bestaat uit miljoenen mede-coaches die allemaal een mening hebben (en deze vaak ook behoorlijk direct uiten) over jouw leiderschapskwaliteiten, jouw communicatieve vaardigheden en natuurlijk over jouw spelinzicht en spelerskeuze.
  6. Stressbestendig. De druk op de schouders van een bondscoach is groot. De prestaties van jouw team, en daarmee de beoordeling van jouw kwaliteiten, liggen onder een enorm vergrootglas. Tegen die druk moet je zijn opgewassen.
  7. Sportief. De kracht van sport zit in sportiviteit, zonder de strijdlustigheid te verliezen. En verder gaan, ook al lijkt alles verloren, is een wezenlijk onderdeel van het coachen.
  8. Resultaatgericht. Zoals Cruyff het zo helder verwoordde: zonder doel kun je niet scoren. En het doel van de coach is winnende spelers, waarbij hij/zij niet zelf degene is die de topprestaties levert, maar wel het fundament is.

 

Hoe scoor jij op deze competenties?

Aangezien Louis van Gaal toch een beetje centraal staat in deze blog, wil ik je deze twee commercials, (tip: bekijk ze ook in deze volgorde) niet onthouden.

Als inleiding de reclame van Cup-a-Soup: waarin manager ‘Louis’ de hoofdrol speelt

Dezelfde reclame is destijds gebruikt om een Louis van Gaal-persiflage van te maken. En dan krijg je dit:

Nu de vraag aan jou:

Ben jij een goede bondscoach? Waar zit jouw kracht? Creëer jij sterspelers in plaats van speelballen? Met krachtige interventies help ik organisaties om mensen te laten groeien en hun toegevoegde waarde te verzilveren, waardoor ze duurzaam inzetbaar zijn voor hun organisatie.

Met ondernemende groet,

handtekening blauw

Mariken van de Loo

pay-off

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.